Profesjonalne piece piekarnicze

Profesjonalne piece piekarnicze

W piekarniach z pewnością bardzo ważną rolę odgrywają piece, mogą być to piece obrotowe z palnikami gazowymi, olejowymi, mogłabyś to także piece zasilane energią elektryczną.

W przypadku kiedy nie mamy dostępu do gazu, wówczas najczęściej wybierane jest zasilanie energią elektryczną dzięki czemu możemy szybko uzyskać odpowiednią temperaturę. Oczywiście należy zwrócić uwagę na wielkość pieca, ilość szuflad, komór. Będziemy mogli określić jaką ilość ciasta będziemy mogli przygotowywać podczas jednego wkładu. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie pieców obrotowych gdzie do pieca możemy wjechać za pomocą wózka z ciastem.

Profesjonalne piece piekarnicze

Dlaczego warto wykorzystać obrotowe piece elektryczne?

W tym przypadku załadunek trwa bardzo szybko, dzięki temu możemy zaoszczędzić wiele czasu. Dodatkowo podczas nie narazimy się na poparzenie, gotowy produkt będzie można szybko zdjąć z blachy, ponownie wstawić kolejne ciasto do pieca. Oczywiście są to piece które pozwalają na obróbkę termiczną z góry i z dołu, są one bardzo uniwersalne. Możemy kontrolować dopływ pary, równomierność wypiekania, warto zwrócić także uwagę na elementy które są odpowiedzialne za odpowiednie wyrastanie ciasta. Z pewnością w tym przypadku ważne jest pieczenie stabilne, aby osiągnąć zakładaną objętość oraz kształt pieczywa.

Piece tego typu wykonywane są najczęściej ze stali nierdzewnej, posiadają one często konstrukcje modułową, dzięki czemu będziemy mogli dokładać kolejne elementy, łączyć ze sobą kolejne piece. Oczywiście są to produkty trwałe, możemy także zakupić modele samoczyszczące, co z pewnością ułatwi obsługę. Warto zwrócić uwagę na izolację, dzięki temu zminimalizujemy straty ciepła, dodatkowo piec na zewnątrz będzie chłodny. Dodatkowo odpowiednia izolacja pozwoli także zaoszczędzić na kosztach energii elektrycznej w przypadku pieca elektrycznego. Dodatkowo będziemy mieli do dyspozycji profesjonalny panel zarządzania, możemy ustawić temperaturę, wilgotność, dostosować go odpowiednio do różnych rodzajów ciasta.

Oczywiście komory wypiekowe mogą być wyposażone w zawór ciśnieniowy, systemy odpowiedniego podwieszenia wózka na haku, dodatkowo stosowany jest także oświetlenie wewnętrzne. Dlatego też nowoczesne piece obrotowe elektryczne sprawdzą się w bardzo wielu różnych piekarniach, cukierniach z pewnością dzięki nim wypiek się uda.