W grillowanych daniach Polacy rozkochali się już dawno temu. Coraz częściej otwieramy się również na kulinarne eksperymenty, rezygnując przy tym z tradycyjnej kiełbasy, która do tej pory święciła prawdziwe tryumfy wśród przyrządzanych w ten sposób potraw. Na jakie rozwiązania warto postawić, by zaskoczyć się ich smakiem i formą? Poznaj nasze propozycje smakowitych dań z grilla!
Kurczak na różne sposoby: jakie danie przyrządzić na grillu?
Mięso z kurczaka to jeden z najczęstszych wyborów Polaków. To nie przypadek, bowiem jest ono lekkie, delikatne w smaku, a zarazem wyjątkowo szybkie w przygotowaniu. Właśnie dlatego coraz częściej wskazuje się je jako idealne danie na grilla. Wśród różnych wariantów na uwagę zasługują tutaj z pewnością:
- skrzydełka z kurczaka w sosie BBQ – które mogą zaskoczyć intensywnym smakiem i soczystością,
- szaszłyki z kurczaka z warzywami – kolorowe i pełne smaku, przez co pokochali je zarówno dorośli, jak i dzieci,
- marynowane udka – których smak wzbogacają ulubione przyprawy i dodatki.
W tym przypadku niebagatelne znacznie ma również sposób podania. Grillowanego kurczaka warto bowiem zaserwować się ze świeżymi warzywami, które doskonale uzupełnią smak potrawy.
Co, jeśli nie kurczak?
Jeśli nie masz ochoty na kurczaka, możesz również sięgnąć po inny rodzaj drobiu, który także sprawdzi się wyśmienicie jako danie z grilla. Takie przysmaki serwuje np. restauracja z daniami z grilla we Wrocławiu, z której propozycjami zapoznasz się na proponowanej stronie. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj z pewnością grillowany indyk, podawany z ciastem lawasz i pikantną marchewką. Alternatywnym rozwiązaniem może być z kolei kaczka. Tą na grillu przygotujesz w formie:
- piersi z kaczki, podanych z sosem jagodowym,
- grillowanych udek w marynacie pomarańczowo-sojowej,
- filetów z kaczki w stylu azjatyckim, przyprawionych bogato czosnkiem, sezamem, imbirem i sosem teriyaki.
Każdy z wymienionych wariantów to gwarancja wyjątkowej uczty smakowej, której centralnym punktem będzie soczyste, pełne delikatności, a zarazem intensywne w smaku mięso.
Czy danie z grilla może zaskoczyć?
Drób to – zaraz po kiełbasie – najczęstszy wybór osób, sięgających po dania z grilla. Czasem jednak warto dać się ponieść kulinarnej fantazji, odkrywając potencjał, tkwiący w innych potrawach, przygotowywanych w tej formie. Zachęca do tego z pewnością menu wspomnianej już wcześniej wrocławskiej restauracji uzbeckiej, z którym możesz zapoznać się po kliknięciu w link. Tutaj znajdziesz cały szereg niezwykle interesujących propozycji, począwszy od karkówki wieprzowej z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem, przez polędwicę cielęcą serwowaną z warzywnym sosem, aż po grillowany udziec jagnięcy, kuszący wyjątkowym aromatem. Każda propozycja otwiera możliwość odkrywania nowych smaków, połączonych z nieoczywistymi dodatkami. To doskonały sposób na przełamanie kulinarnej rutyny i zwrócenie się w stronę rozwiązań, zaskakujących niejednego pasjonata dobrej kuchni.
Dania z grilla w wersji vege – które rozwiązanie wybrać?
Do tej pory nasza uwaga skupiona była przede wszystkim na daniach mięsnych. Nie oznacza to jednak, że na grillu nie można przygotować również potraw i przekąsek w wersji vege. Wprost przeciwnie! W tej grupie królują przede wszystkim warzywa, które – poddane odpowiedniej obróbce termicznej – zyskują znacznie na smaku, stanowiąc zarówno doskonały dodatek do dań, jak i wyśmienitą formę przekąski. Mowa tutaj chociażby o:
- delikatnie grillowanym bakłażanie, cukinii i czerwonej kukurydzy, tworzących razem doskonałą kompozycję smakową,
- aromatycznych pieczarkach, zachowujących swoją soczystość i zyskujących wyrazisty smak,
- warzywnych szaszłykach z dowolnie dobranymi składnikami.
Na grillu możesz przyrządzić również ser camembert z miodem i orzechami. To danie, podawane z chrupiącą bagietką, doskonale zaspokoi pierwszy głód, zaskakując przy tym kremową konsystencją.
Jakie przekąski przygotować na grillu?
Rezygnując z klasyka, jakim jest tradycyjna grillowana kiełbasa, należy zainteresować się również kolorowymi, aromatycznymi przekąskami, które nie tylko doskonale smakują, ale również niezwykle apetycznie wyglądają. Mowa tutaj np. o plastrach ananasa, posypanych delikatnie cynamonem czy też o arbuzie, grillowanym z kozim serem i miętą. Wartym spróbowania pomysłem może być również sięgnięcie po bardziej nietypowe połączenia. Idealny przykład może stanowić tutaj słodki ananas, posypany pikantnym chilli lub przyrządzony na grillu batat, podawany z masłem orzechowym. Takie nieszablonowe rozwiązania i składniki mogą nie tylko zaskoczyć, ale również udowodnić, że dania z grilla potrafią być wyrazem kulinarnej kreatywności, o którą warto zadbać, wychodząc poza tradycyjnie utarte schematy.